Sinterklaas

3 overheerlijke recepten waar zelfs Sinterklaas van gaat watertanden

Nu het heerlijke avondje van Sinterklaas voor de deur staat, is het tijd om te brainstormen over welke lekkere dingen jullie gaan eten. Het is belangrijk dat het goed smaakt, leuk is voor de kids en natuurlijk ook nog wat vitamines bevat. 

Om de zoektocht naar de perfecte invulling makkelijker te maken, heeft Kinderhulp alvast 3 hele lekkere recepten opgezocht èn uitgeprobeerd! De gevulde speculaas is om je vingers bij af te likken, voor het maken van de kruidnoten duik je samen met de kinderen de keuken in en de mijter-paprika’s zijn enorm gezond en ook nog eens kids-proof.

Gevulde speculaas

Sinterklaas

Gevulde speculaas

Ingrediënten
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 125 gram donkerbruine basterdsuiker
  • Een snufje zout
  • 160 gram koude boter
  • 3 eetlepels speculaas- en koekkruiden
  • 2 eieren
  • 300 gram amandelspijs
  • 1 eetlepel water
  • 2 eetlepels melk
  • Een paar blanke amandelen om te garneren
  • Wat bloem om het deeg uit te rollen
En zo maak je het
  1. Verwarm je oven voor op 180 graden (hetelucht).
  2. Doe het zelfrijzend bakmeel, de basterdsuiker, een snufje zout en de koek-en speculaaskruiden in een kom en meng dit door elkaar. Snijd vervolgens de koude boter in stukjes, doe dit samen met de melk in een kom en kneed alle ingrediënten samen tot een grote bal. Het deeg moet in een stukje huishoudfolie een half uur rusten in de koelkast.
  3. Mix 2 eieren en het water goed door elkaar (alsof je een omelet maakt). Verbrokkel de amandelspijs in een kom en doe daar de helft van het ei bij. Prak alles goed door elkaar totdat je een smeuïg geheel krijgt.
  4. Haal de deegbal uit de koelkast en snijd deze in twee stukken. Het ene stuk mag je nog even in de koelkast leggen. Voor het andere stuk strooi je wat bloem op het aanrecht, zodat je het uit kan rollen tot een lange flap. Hij moet ongeveer 3 cm dik zijn, maar de lengte en de vorm mag je zelf bepalen.
  5. Beleg de flap met het amandelspijs, maar laat de randjes vrij. Rol vervolgens het andere stuk deeg uit in dezelfde vorm als je eerste stuk. Doe een beetje ei op de randjes en leg de tweede plak deeg over de eerste. Druk de randjes aan en bestrijk de bovenkant met het overgebleven ei. Leg daarna (in de door jou gewenste vorm) de amandelen bovenop en schuif de gevulde speculaas voor 40/45 minuten de oven in.
  6. Laat hem na afloop nog even afkoelen, anders valt hij uit elkaar.

Kruidnootjes

Sinterklaas

Zelfgemaakte kruidnoten mogen best een beetje robuust zijn.

Ingrediënten
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 110 gram koude (room)boter
  • 125 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 6 eetlepels melk
  • Een mespunt zout
  • 5 theelepels speculaas- en koekkruiden
En zo maak je het

Dit recept is superleuk om samen met de kinderen te maken! 

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht).
  2. Doe het zelfrijzend bakmeel, de basterdsuiker, het zout en de speculaas- en koekkruiden in een kom en mix dit even door elkaar.
  3. Snijd de koude boter in kleine stukjes en doe deze samen met de melk bij de droge ingrediënten. Maak er nu snel een mooie, gladde bol van, zonder dat de boter te warm wordt. Toch wat opgewarmd? Zet het deeg even in de koelkast.
  4. Maak balletjes ter grootte van een knikker (of beter gezegd: een kruidnoot!) en verdeel ze over de bakplaat. Ze kunnen wat uitlopen, dus leg ze niet te dicht naast elkaar. Anders heb je straks een enorme kruidnoot, in plaats van (rond de) 75 kleintjes.
  5. Zet ze voor ongeveer 25 minuten in de oven. Laat de kruidnoten na afloop even afkoelen en dan… Genieten maar!

Mijter-paprika’s

Sinterklaas

De mijter-paprika!

Ingrediënten

Dit recept is voor één mijter-paprika. Hoe meer gezinsleden, hoe meer paprika’s! 

  • 1 rode paprika
  • 75 gram mager rundergehakt
  • 5 champignons
  • 100 gram kidneybonen
  • 40 gram mais
  • 50 gram zilvervliesrijst
  • 25 gram geraspte kaas
  • Een beetje olijfolie
  • Zout
  • Peper
En zo maak je het

Houden je kinderen niet van deze groenten, maar wel enorm van prei, sperziebonen of bloemkool? Dan kan je dat natuurlijk ook gebruiken! 

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht).
  2. Kook de zilvervliesrijst volgens de verpakking.
  3. Snijd de paprika voorzichtig doormidden en verwijder aan beide kanten de zaadjes. Het groene steeltje hebben wij laten zitten, maar uiteraard mag je dit al direct weggooien. Snijd uit de meest platte kant 2 driehoekjes en 2 langwerpige vierkanten, zodat er een mijter ontstaat. Smeer de paprika (beide delen) in met een beetje olijfolie, leg hem in een ovenschaal en schuif hem voor een kwartier de oven in.
  4. Bak het gehakt bruin, samen met de in stukjes gesneden champignons, kidneybonen en mais. Voeg naar smaak zout en peper toe. Als de rijst gaar is, mag die er ook bij.
  5. Schep de onbesneden kant van de paprika vol met het rijstmengsel. Bovenop mag een beetje geraspte kaas. Zet ze nu voor de laatste keer 15 minuten in de oven, zodat de kaas kan smelten. Daarna mogen jullie meteen aanvallen!

Kinderhulp hoopt dat jullie de recepten ook zo lekker vinden en er flink van genieten! Heb je zelf ook een leuk recept om te delen? Laat het weten op onze Facebookpagina.