Strooigoed pepernoten

4 originele ideeën om Sinterklaas te vieren

Een harde klop op de deur of op het raam, een jutezak met cadeautjes, chocolademelk, speculaasjes, gedichten en surprises. Ziedaar: de traditionele sinterklaasavond. Maar het kan ook anders!

Wil jij het een keer anders vieren? Lees dan hieronder vier originele manieren om Sinterklaas te vieren!

1. Het Sinterklaasspel voor volwassenen

Vorig jaar vertelden we je over een Sinterklaasspel, namelijk Dobbelpietje. Maar er zijn er meer. Zo vonden we op de website Hip & Hot bijvoorbeeld een andere variant. Ook met dobbelstenen, maar toch net even anders.

Bij dit spel gebruik je kaartjes. Op iedere kaart staat een opdracht. Door met een dobbelsteen te gooien, mag je óf een cadeautje uitpakken óf je moet een opdracht uitvoeren. Leuk om spelenderwijs geduld te leren kweken!

Download de kaartjes en de spelregels hier.

2. Verstoppertje

Laat iedereen cadeautjes verstoppen door het hele huis. Een soort ‘paasei zoeken’, maar dan in een gezellige Sinterklaassfeer. Dit kun je het best doen als er alleen maar kleinere pakjes in het spel zijn. Je zou het zelfs Sinterpaasavond kunnen noemen.

3. Ietsen

In plaats van ‘gewoon’ maar cadeautjes kopen, zou je er ook een categorie aan kunnen hangen. Bijvoorbeeld dat iedereen voor degene van wie ze het lootje trekken, vier cadeaus moet regelen die allemaal een label krijgen. Denk aan: iets tweedehands, iets lekkers, iets dat van jezelf is geweest, iets kleurrijks, iets sportiefs of iets dat je meenam van een reis. Uiteraard moeten de cadeautjes wel passen bij de ontvanger!

Maak er een mooi of grappig gedicht of verhaal bij: dikke pret gegarandeerd. En duur hoeft het op deze manier ook niet te zijn.

4. Lootjestrekken.nl

Lootjes trekken kan wel eens een probleem opleveren. “Heb ik nu alweer ome Jan? Die had ik vorig jaar ook al…” Op lootjestrekken.nl kun je heel gemakkelijk online lootjes trekken. En het mooiste is: je kunt ook opgeven wiens lootje je niet wilt. Zo weet je zeker dat je ome Jan dit jaar eens niet hebt. Ook erg makkelijk als er echtparen meedoen. Dan hoeven ze in ieder geval niet de gehele Sinterklaastijd geheimzinnig tegen elkaar te doen!

Heb jij nog andere leuke ideeën? Vertel ze ons via Facebook.


Over de auteur

Johan KoningJohan Koning is vader van een dochter (6) en een zoon (8).

“Ik doe professioneel dingen met woorden: zet ze op een juiste manier achter elkaar, zodat er een mooie tekst verschijnt op papier of scherm. Sinterklaas was voor mij altijd het enige échte feest. En is het dat eigenlijk stiekem nog. Ik help met mijn Pepernootjes kinderen graag mee, zodat ook zij later hun eigen sint-verhalen kunnen vertellen.”

Kijk voor meer info over Johan op zijn site: www.johankoning.nl