sinterklaasgedicht

5 tips voor een steengoed sinterklaasgedicht

Sinterklaasgedichten schrijven, de een wordt er heel verdrietig van, de ander is er gek op. Nationaal Fonds Kinderhulp behoort tot de laatste categorie. De gezelligheid is geweldig, kruidnoten zijn verrukkelijk, maar door een goed gedicht is het pas echt Sinterklaas.

Omdat we weten dat niet iedereen er zo’n held in is, hebben we 5 steengoede tips voor je op een rij gezet. Zo weet je zeker dat je dit jaar verder komt dan

‘De sint zat eens te denken, wat hij jou zo schenken.’

of

‘Elk jaar dezelfde zin, de Sint denkt dat hij dit jaar maar eens start met een ander begin.’

1. Maak het gedicht persoonlijk

Begin het gedicht met het opschrijven van steekwoorden die bij die persoon passen. Kijk naar de hobby’s, de eigenaardigheden (misschien eet diegene iedere dag voor het slapen gaan wel een speculaasje of doet hij altijd eerst zijn linkerschoen aan en dan pas zijn rechter) en de favoriete sportclub of artiest. Met flink wat steekwoorden onder elkaar, hoef je niet meer te verzinnen wat je gaat schrijven. Het enige waar je nu je hoofd nog over breekt, is hoe het op het papier moet komen.

Door van tevoren de onderwerpen te bepalen, kan je meteen inschatten hoe lang je gedicht moet worden. 4 x 4 alinea’s is wellicht wat aan de magere kant, maar zeker een heel goed begin. En onthoud: het gaat niet om de kwantiteit, maar om de kwaliteit.

2. Koop eerst het cadeau

Als je al weet wat je de ontvanger van jouw gedicht geeft, heb je er meteen weer een alinea bij. Over een theeservies kan je zo vier regels schrijven en datzelfde geldt voor iemands liefde voor marsepein, borstplaat of chocoladeletters. Daarnaast kan de zoektocht naar het cadeau je ook nog inspiratie geven.

3. Het is een sinterklaasgedicht, geen manier om iemand voor gek te zetten

Wees lief en vriendelijk in het gedicht. Het is de bedoeling dat iedereen een leuke avond heeft, en niet dat iemand wordt uitgelachen door de grappen in jouw gedicht. Een vrolijke noot mag natuurlijk wel, maar projecteer het altijd op jezelf. Zodra jij het niet zou waarderen als er zo over je gepraat wordt in een volle kamer, weet je dat je dat grapje beter kan schrappen.

4. Speel met de zinnen

Met sommige woorden valt gewoon niet te dichten. Wist je bijvoorbeeld dat er niets rijmt op twaalf? We hebben het hier uitgeprobeerd: zwaalf, dwaalf, kwaalf, maar bij dit getal past helemaal niets. Het makkelijkste is om de zin te eindigen met een heel werkwoord. Veel van deze woorden bieden je talloze mogelijkheden, waardoor je er alle kanten mee uit kan. Bijvoorbeeld:

‘De sint en zijn pieten wisten echt niet wat ze voor je moesten kopen.
Ze waren zo wanhopig, dat ze bij je thuis naar binnen slopen.
Aldaar konden ze bijna hun ogen niet geloven.
De sint wist niet dat jij je in de keuken zo kon uitsloven.’

5. Lang leve het rijmwoordenboek

Stel dat je toch een beetje wanhopig bent, dan kan je altijd nog terugvallen op het rijmwoordenboek. Die van Mick wordt ieder jaar goed bezocht en geeft je ook veel verschillende woorden waar je wat mee kan.

Kom je er echt niet meer uit? Kijk dan naar één van de gepersonaliseerde gedichtenmakers op internet. Dat is altijd nog beter dan met lege handen aankomen.

Heb jij nog tips voor een ijzersterk sinterklaasgedicht? Laat het ons weten op onze Facebookpagina.