In 7 stappen naar een goed Sinterklaasgedicht

‘Sint zat te denken, wat hij jou zou schenken.’ Beginnen jouw gedichten ook vaak met deze regels? Ik durf te wedden dat dat bij de meeste mensen het geval is. Maar niet meer na het lezen van deze blog!

Gedichten schrijven is leuk, maar laten we eerlijk zijn: we doen het nooit. Behalve met Sinterklaas. En omdat oefening kunst baart, is het dan ook voor veel mensen elk jaar weer een worsteling om een goed gedicht te schrijven. Zeker als je je gedichten, net zoals ik, altijd pas op het laatste moment schrijft. Maar met de zeven stappen uit deze blog maak je gegarandeerd een beter en origineler gedicht dan voorgaande jaren!

1. Lijstjes maken

Als je een origineel gedicht wilt schrijven, is dit misschien wel het beste startpunt: maak een lijstje met alles wat in je opkomt als je aan de persoon, waar het gedicht voor bedoeld is, denkt. School, vakanties, werk, privé, neem alles mee. Als je het lijstje klaar hebt, bedenk dan over welke onderwerpen je wilt schrijven en welke woorden je makkelijk in een gedicht kunt gebruiken. Maak op basis hiervan een selectie.

2. Rijmwoordenboek

Een rijmwoordenboek is natuurlijk hartstikke handig, zeker als je het gebruikt als aanvulling en niet als basis. Als je het lijstje van stap 1 gemaakt hebt, kun je een online rijmwoordenboek gebruiken om te kijken welke rijmwoorden je kunt gebruiken. Zijn er woorden uit je lijstje die amper rijmwoorden hebben? Dan is het misschien handiger om die te schrappen.

3. Invalshoek

Bedenk de invalshoek voor je gedicht. Misschien heb je bijvoorbeeld voor je kind het woord judo opgeschreven omdat hij daar fanatiek mee bezig is. Dan kun je judo gebruiken om zijn persoonlijkheid te beschrijven. Of misschien heb je een gebruiksvoorwerp voor hem gekocht, dan kun je het hebben over wat je allemaal met dat voorwerp kunt. Het fijnste is het natuurlijk als het een niet al te moeilijk onderwerp is, waar je lekker veel over kunt vertellen.

4. Rijmschema kiezen

De meeste gedichten worden waarschijnlijk geschreven met het AABB-schema, bijvoorbeeld:

‘Sint zat te denken,
wat hij jou zou schenken.
Hij kon niet echt iets verzinnen
en had bovendien een probleem met pinnen.’

Je zou, voor de broodnodige variatie, ook voor een ander schema kunnen kiezen, bijvoorbeeld voor een ABAB-schema:

‘Sint zat te denken,
en zette zijn paard even aan de kant.
Want rijden en denken doet zwenken,
en dat zorgt misschien voor een ziekenhuisklant.’

Er zijn natuurlijk nog veel meer rijmschema’s die je kunt gebruiken. Sommige zijn erg lastig, maar het voordeel van een ander rijmschema is wel dat je gedicht al snel origineel is.

5. Maak bouwstenen

Nu je de invalshoek, belangrijkste woorden en rijmschema hebt gekozen, kun je kleine gedichtjes van bijvoorbeeld vier regels gaan maken. Deze minigedichten gebruik je later als bouwstenen voor het uiteindelijke gedicht.

6. Bouwen

Als je een aantal bouwstenen hebt geschreven, begint het ‘echte’ werk: het schrijven van het uiteindelijke gedicht. Gebruik de bouwstenen uit stap 5 en kijk of je nog dichtregels nodig hebt om de bouwstenen te verbinden. Probeer de bouwstenen ook eens op verschillende plekken in het gedicht te plaatsen. Soms is de meest voor de hand liggende manier niet persé de beste!

7. Hardop voorlezen

Het helpt bij mij altijd om, als het gedicht klaar is, het even hardop voor te lezen. Op papier kan het er nog zo mooi uitzien, maar het is fijn als een tekst ook lekker loopt als je hem voorleest. En daar kom je eigenlijk alleen achter door het gedicht hardop voor te lezen. Zijn er stukken die niet lekker lopen? Probeer dan eens om andere woorden te gebruiken (synoniemen) en blijf net zolang schaven tot je een lekker lopend geheel hebt.

Op tijd beginnen?

Op tijd beginnen helpt uiteraard ook bij het schrijven van een goed gedicht. Maar of dat gaat lukken? Het heeft natuurlijk ook wel wat, dat je op het laatste moment nog koortsachtig bezig bent met het schrijven van je gedichten.

En als je dan toch aan dichten slaat… Wist je dat je voor de kinderen die een cadeau krijgen via Actie Pepernoot ook een gedicht kunt schrijven? Hartstikke leuk natuurlijk als ze, naast een cadeau, ook een gedicht krijgen dat speciaal voor hen geschreven is. Ik zou zeggen: doen! Met bovenstaande tips draai je daar je hand niet meer voor om.


Over de auteur

Marca van den Broek 150x150Marca van den Broek is moeder van een zoon van 17 jaar. Ze is coach en trainer voor ondernemers in de creatieve sector en maakt zich hard voor een eerlijke maatschappij waar kinderen alle kansen krijgen die ze verdienen.