Hoe vaak zet je je schoen? Blog Nibud

Van aanvraag naar sinterklaascadeautje!

Het is maandagochtend, de computer wordt opgestart. In de mailbox van Nathalie zit een mailtje van Nationaal Fonds Kinderhulp. Zou het….? JA, het gaat over Actie Pepernoot! Maar hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk? En hoe belangrijk is een sinterklaascadeautje voor de kinderen?

Om deze vragen te beantwoorden spraken wij met Nathalie Feitsma van Cardea, een jeugd- en opvoedhulporganisatie in de regio Zuid-Holland Noord.

Wat gebeurt er bij jullie als het weer tijd is voor Actie Pepernoot?

“Is er Actie Pepernoot dit jaar? Kunnen we weer aanvragen? Voordat de brief met het aanvraagformulier binnenkomt word ik al overspoeld met vragen. Sinterklaas vieren behoort niet tot de primaire levensbehoeften, maar is wel zeer wenselijk. Zeker voor kinderen die al veel ellende hebben meegemaakt.”

Jij bent dus de schakel tussen Kinderhulp en de groepsleiding?

“Inderdaad, zodra de brief binnen is vraag ik de teamleiders aan mij terug te koppelen voor hoeveel kinderen (uit onder andere leefgroepen, pleeggezinnen en zelfstandig woon-trajecten) wij dit jaar een Actie Pepernoot-cadeau aanvragen.”

Hoe belangrijk is Pakjesavond voor deze kinderen?

“Heel erg belangrijk! Het zo fijn dat ze zien dat er aan ze gedacht wordt, ze niet buitengesloten worden. Ook brengt dit het huiselijke gevoel terug in hun leven. Wanneer kinderen in een leefgroep wonen met leeftijdsgenootjes is dat toch vaak een onnatuurlijke situatie waar ze heel erg aan moeten wennen.”

Dus jullie maken er echt een heerlijk avondje van!

“Jazeker, zelfs voor de jongeren! Ik heb zelf op een groep gewerkt en gezien hoe zo’n simpele avond zo’n positieve impact kan hebben op deze kinderen. Even een avond gezelligheid, lekkernijen en als kers op de taart: een cadeau! Wat me altijd is bijgebleven is de enthousiaste reactie van een jongetje op de groep: Oooo wat leuk, ik heb nog nóóit Sinterklaas gevierd!”

Vier je thuis ook Sinterklaas?

“Ja, ik heb namelijk twee dochters (3 en 4 jaar oud) die het prachtig vinden. Pakjesavond gaat bij ons thuis niet om enorme cadeaus, maar om gezelligheid, gekkigheid en vooral om de aandacht voor elkaar. Daarom is het des te belangrijker dat alle kinderen een onbezorgde Pakjesavond mee kunnen maken.”

Wil jij een onbezorgde Pakjesavond mogelijk maken voor de kinderen die in ons land opgroeien in armoede? Kijk hier wat je kunt doen!