Schoen zetten: 3 dingen die je moet weten

Een schoen zetten is een bekende traditie tijdens het sinterklaasfeest in Nederland. Kinderen zetten hun schoen, doen er een wortel voor Amerigo in, zingen een liedje en de volgende dag zit er iets lekkers óf zelfs een cadeautje in!

Ieder jaar zetten we de schoen weer. Maar waar komt deze Sinterklaastraditie eigenlijk vandaan? Wij vertellen je drie dingen die je moet weten over de schoen zetten!

1. Wanneer is het schoen zetten ontstaan?

Het zetten van de schoen is ontstaan in de 15e eeuw. In 1427 zijn volgens de archieven voor het eerst schoenen gezet in de Sint-Nicolaaskerk in Utrecht. En weet je wat zo leuk is? Dit gebeurde op 5 december, de datum waarop we nu Pakjesavond vieren. De oude verhalen zeggen dat in de 16e eeuw waarschijnlijk de eerste schoenen zijn gezet in de huiskamers.

2. Waarom zetten we eigenlijk onze schoen?

De eerste schoenen werden gezet in een kerk. De dag erna zaten hier cadeautjes in en deze opbrengst was bedoeld voor de arme mensen. De traditie was geboren! Sindsdien is de schoen zetten iets van kinderen geworden. Niet alleen arme kinderen, maar alle kinderen. Sinterklaas wil namelijk graag aan ieder kind dat zoet is geweest een cadeautje geven.

3. Schoen zetten: waar en wanneer?

De schoen mag gezet worden als Sinterklaas in het land is. Vanaf deze dag brengt hij op zijn paard Amerigo bij alle kinderen in Nederland cadeautjes. Vroeger werd de schoen alleen bij de schoorsteen gezet. Nu hebben niet alle huizen meer een schoorsteen, dus de schoen mag ook in de hal, bij de voordeur of achterdeur worden gezet.

Tip: maak goede afspraken voor het zetten van de schoen. Het is namelijk bijna niet te doen om er elke dag een cadeautje in te doen. Leg je kinderen uit dat Sinterklaas erg druk is. Spreek daarom af dat ze de schoen alleen op bijvoorbeeld de vrijdagen of zaterdagen mogen zetten.

Help andere kinderen om Sinterklaas te vieren

Sinterklaas is voor iedereen, maar niet iedereen kan Sinterklaas vieren. Veel ouders hebben hier geen geld voor en kunnen geen cadeautje veroorloven. Actie Pepernoot helpt deze mensen, zodat zij ook iets in hun schoen krijgen en een leuke Pakjesavond krijgen. Help jij mee om deze kinderen een mooi feest te geven?