Snoepen zonder schuldgevoel: 5 gezonde én lekkere Sinterklaasavond snacks

Als je het, net als ik, belangrijk vindt dat je kind gezond eet, dan heb je het rond Sinterklaas best moeilijk. Je struikelt in de winkels zo’n beetje over het snoepgoed en dat is allemaal heel aantrekkelijk voor je kinderen natuurlijk! 

Chocolade, marsepein, speculaas, kruidnootjes: allemaal hartstikke lekker, maar er zit enorm veel suiker in. En het is rond Sinterklaas nou ook niet bepaald zo dat het snoepen tot één dag beperkt blijft. In dat geval zou je nog kunnen denken “Ach, het is maar één dag per jaar, laat ze lekker genieten.” Maar er wordt uitgedeeld op school, er ‘moet’ iets in de schoen, Sinterklaas deelt -nét als je op de markt bent- pepernoten uit, enzovoort, enzovoort. Daarom in deze blog vijf lekkere én gezonde Sinterklaasavond snacks.

Sinterklaas van ei

Sinterklaassnack

Deze Sinterklaas van ei ziet er niet alleen heel schattig uit, hij is ook nog eens heel lekker!

Wat heb je nodig?

 • hardgekookte eieren
 • rode paprika
 • zwarte sesamzaadjes
 • plakjes kaas

Hoe maak je deze Sinterklaas?

Pel de hardgekookte eieren en snijd ze doormidden. Snijd vervolgens van de rode paprika een mijter voor elk half ei en leg die op de bovenkant van het ei. Druk twee zwarte sesamzaadjes op de plek waar de oogjes moeten komen en snijd vervolgens een kruis uit een plakje kaas. Deze leg je op de paprikamijter. Iets minder gezond, maar wel leuk: een snor en baard maken met mayonaise uit een tube.

Gezonde speculaaskoekjes

speculaaskoekjes

Speculaas is natuurlijk heel lekker, maar de speculaasjes die je in de supermarkt koopt, zitten vol suiker. Wil je zonder schuldgevoel lekker en gezond kunnen snoepen? Deze koekjes zijn simpel te maken en smaken erg lekker! De banaan die erin zit, zorgt niet alleen voor vitaminen, maar ook voor een lekkere zoete smaak zonder dat je suiker gebruikt. Onderstaand recept is goed voor ongeveer 25 kleine koekjes.

Wat heb je nodig:

 • 2 rijpe bananen
 • 75 gram kokosolie
 • 70 gram kokosmeel
 • 1 eetlepel speculaaskruiden of kaneel
 • wat zeezout

Hoe maak je deze speculaaskoekjes?

Verwarm de oven alvast voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng in een keukenmachine de (vloeibare) kokosolie en de bananen goed door elkaar en voeg daarna het kokosmeel, de speculaaskruiden en het zeezout toe. Maak kleine balletjes van het deeg, leg ze op de bakplaat en druk ze een beetje plat. Bak ze daarna 20 tot 25 minuten in de oven, tot ze lichtbruin van kleur zijn. Eet smakkelijk!

Sinterklaasmandarijntjes

Sinterklaasmandarijntje

Fruit dat er leuk uitziet, wordt enthousiaster begroet dan fruit in z’n oorspronkelijke glorie. Zo’n Sinterklaasmandarijntje valt dan ook gegarandeerd in de smaak. Ook leuk om als traktatie mee te geven als je kind in deze periode jarig is!

Wat heb je nodig?

 • mandarijntjes
 • watten
 • rood en geel karton
 • lijm, schaar en een viltstift

Hoe maak je deze Sinterklaasmandarijntjes?

Het is heel simpel. Knip een baard van een wattenschijfje (of als je losse watten hebt, scheur daar dan een pluk watten af) en plak deze op de mandarijn. Knip daarna van rood karton een mijter en van geel karton een kruis. Plak het gele kruis op de mijter en plak daarna de mijter op het mandarijntje. Teken twee oogjes en een mond en je Sinterklaasmandarijntje is klaar!

Stoomboot van rauwkost en kaas

sinterklaassnack

Leuk idee voor Sinterklaasavond: een mozaïekstoomboot van allerlei gezond eten dat je waarschijnlijk gewoon in huis hebt! Gebruik één groot bord waarop je de stoomboot maakt. Voor de stoomboot op deze foto heb ik gebruik gemaakt van mandarijntjes, komkommer, olijven, kaas, radijsjes en paprika. Maar natuurlijk kun je zelf kiezen welk eten je gebruikt! Leg er prikkertjes naast zodat iedereen mee kan eten, of geef ieder gezinslid z’n eigen bordje, met wat hij lekker vindt.

Een roe van rauwkost

roe van rauwkost

Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe. Maar als je kind van rauwkost houdt, is deze roe helemaal geen straf. Hij is simpel te maken en ook leuk om bijvoorbeeld mee te geven in de lunchbox, naar school. Ik heb voor de roe op de foto courgette, pastinaak en wortel gebruikt, maar je kunt natuurlijk ook andere groenten gebruiken. Snijd dunne reepjes en bind die samen met een mooi gekleurd lintje. Is je kind dol op yoghurt? Dan kun je er nog een dipsausje van yoghurt bij geven, lekker op smaak gemaakt met wat kruiden en peper.

Heb jij nog leuke ideeën voor Sinterklaassnacks? Deel ze op onze Facebookpagina!


Over de auteur

Marca van den Broek 150x150Marca van den Broek is moeder van een zoon van 17 jaar. Ze is coach en trainer voor ondernemers in de creatieve sector en maakt zich hard voor een eerlijke maatschappij waar kinderen alle kansen krijgen die ze verdienen.