Zes tips om Sinterklaasstress te voorkomen

Sinterklaas is alweer in het land. Heel erg leuk natuurlijk, maar de spanning kan behoorlijk hoog oplopen bij je kind. Hoe houd je die stress in de hand?

Sinterklaas is misschien wel het gezelligste feest van Nederland. Zeker voor kinderen is het een prachtige tijd, vol cadeautjes en feest. Een beetje geheimzinnigheid en gezonde spanning horen daar bij. Maar het moet niet uit de hand lopen. Daarom zes tips om Sinterklaasstress binnen de perken te houden.

1. Langzaam laten wennen

Is je kind bang voor Sinterklaas? Bekijk alles dan eerst eens van een afstandje. Op die manier kan je kind langzaam wennen aan de drukte van de Pieten en de Sint. Samen naar Sinterklaas op de televisie kijken of een boekje lezen over de Goedheiligman helpt ook. Niet alleen omdat het een gezellig rustmomentje is, maar je kind leert ook wat er allemaal bij komt kijken en kan zich daardoor makkelijk voorbereiden.

2. Verlanglijstje maken

Ellenlange verlanglijstjes zijn niet bevorderlijk voor de (nacht)rust van je kind. Het idee dat je al die dingen zomaar kunt krijgen! Daar lig je natuurlijk al snel wakker van. Je kunt het ook anders aanpakken. Laat je kind plaatjes zoeken van wat het graag wil hebben en die op een A4-tje plakken. Niet alleen leuk om te doen, het dwingt je kind ook tot keuzes maken. Er kunnen immers op deze manier geen twintig cadeaus op één blaadje. Leer je kind ook dat het een verlanglijstje is en geen boodschappenlijstje. Zo voorkom je teleurgestelde gezichten als de gevraagde iPad ontbreekt tussen de cadeautjes.

3. Maak geen misbruik van Sinterklaas

Het idee dat de Goedheiligman alles ziet wat je doet, kan voor een kleuter een behoorlijk angstig idee zijn. Als ouder de Sint inzetten in de opvoeding, “als je nu niet lief bent, krijg je geen cadeautje van Sinterklaas”, is dan misschien niet zo’n goed idee.

4. Duidelijke afspraken

Maak duidelijke afspraken over wanneer je kind zijn of haar schoen mag zetten. Hoe leuk het ook is om je schoen te zetten, het hoeft echt niet drie weken elke dag. Sommige kinderen vinden het een eng idee dat Piet ’s nachts in het huis rondloopt om cadeautjes in de schoen te doen. Als jouw kind daar last van heeft, kun je de schoen ook bij de brievenbus zetten, zodat Piet het cadeautje erdoor kan gooien. Dat maakt ook gelijk duidelijk waarom je als kind geen grote cadeaus in je schoen hoeft te verwachten.

5. Lekker buiten spelen

Buiten spelen is een mooie manier om stress af te laten vloeien. Rennen en spelen zorgen dat Sinterklaas even helemaal naar de achtergrond verdwijnt. Rustmomenten inbouwen, samen een spelletje doen of samen koekjes bakken hebben allemaal hetzelfde effect. Even je hoofd helemaal leeg maken, de Sint naar de achtergrond, aandacht voor andere zaken.

6. Vier niet te vaak Sinterklaas

Voordat je het weet, viert je kind meerdere keren Sinterklaas. Op school, bij vriendjes, bij oma en opa, op het werk van één van de ouders en dan ook nog een keer thuis. Veel is niet altijd beter of leuker, maak dan ook een keuze in waar je kind Sinterklaas viert en hoe vaak. Veel is niet altijd leuker geldt overigens ook voor cadeautjes. Soms een lastig onderwerp om te bespreken met (schoon)familie, maar zakken vol cadeaus zorgen niet voor een ontspannen feest.

Wij zijn benieuwd! Heb jij nog goede tips om Sinterklaasstress te voorkomen? Laat het ons weten op onze Facebook pagina!

photo credit: whiteknuckled 2016-06-12 09.21.24 via photopin (license)